Check up


Voorkomen is beter dan genezen ! 
Daarom is het belangrijk om uw huisdier op regelmatige basis te vaccineren en te ontwormen/ontvlooien

Vaccinatie 

Een vaccin is bedoeld om weerstand op te bouwen zonder ziek te worden. Deze vaccinaties moeten op regelmatige tijdstippen herhaald worden. ( jaarlijks/ driejaarlijks)

We kunnen ook aan de hand van een bloedonderzoek ( titerbepaling) gaan kijken of uw dier wel een herhaling nodig heeft. (we gaan de antistoffen gaan bepalen) en zo een vaccinatieprotocol opstellen.

 

Ontworming

De meest voorkomende wormen zijn de spoelwormen en de lintworm. Longwormen kunnen voorkomen na contact met slakken (en hun slijm). Hartwormen zullen we dan eerder gaan terugvinden na een reis naar het buitenland (vnl zuiderse landen).

Afhankelijk van de situatie van uw huisdier kan u bij mij terecht voor het opstellen van een behandelingsplan en natuurlijk de nodige producten.

 

Ontvlooien

Heel vaak zien we bij onze huisdieren ook nog andere parasieten: de vlo en de teek 

Er bestaan heel veel producten om deze ongewenste gasten te weren. Vraag gerust raad.

 

Ziekteproblemen


Net zoals een mens kan uw huisdier echt ziek worden. Braken, diarree, weinig of geen eetlust, huidproblemen, manken,....

Aan de hand van verschillende onderzoeken gaan we een diagnose stellen en een therapie opstarten.

We beginnen met een goede anamnese en uitgebreid lichamelijk onderzoek.

Hebben we meer info nodig dan doen we een bloed / urine afname. Voor de resultaten werk ik samen met Labo Bruyland. 

Soms kan het ook nodig zijn om een echografie of radiografie uit te voeren. 
De basisonderzoeken kunnen hier in de praktijk. Meer diepgaande onderzoeken worden doorgestuurd naar specialisten.

 

Medische beeldvorming


Medische beeldvorming kan belangrijk zijn voor het stellen van een diagnose, waardoor we gerichter kunnen behandelen.

Digitale Radiografie

Radiografie wordt hoofdzakelijk gebruikt om botstructuren in beeld te brengen. Daarnaast kunnen er ook opnames van de buik en borstholte genomen worden om zo meer info te verkrijgen over de verschillende inwendige organen. 

Echografie

Naast drachtdiagnose kan echografie gebruikt worden om de grootte, structuur en evt ziektes van de inwendige organen zoals lever,milt,nieren,blaas,... te onderzoeken.

Chirurgie


Naast de standaard operaties zoals castratie en sterilatie, excisie van gezwellen,... worden er ook meer gespecialiseerde ingrepen uitgevoerd zoals maag- en darmoperaties, keizersnede, oogchirurgie, blaasstenen,...

Er wordt gewerkt met gasanesthesie, wat veiliger is. Tijdens de operatie wordt uw dier goed gemonitord.

Orthopedische heelkunde wordt doorverwezen naar gespecialiseerde dierenartsen.

Tandverzorging


Iedereen kent het fenomeen wel, bruinverkleuring van de tanden van onze honden en katten. Dit gaat heel vaak gepaard met een onaangename ademgeur. Het wordt dan meestal ook niet meer geapprecieerd als ze op de schoot komen zitten of likjes geven. Mondhygiëne is natuurlijk belangrijk om een stralend en gezond gebit met frisse adem te houden, maar is ook essentieel in de algemene gezondheid. Het is nu eenmaal bewezen dat bacteriën uit de mond in de bloedbaan terecht kunnen komen en andere organen kunnen aantasten waaronder hart, nieren en lever. Een hond met zeer vuile tanden en ontstoken tandvlees kan dus een hartpatiënt worden! Niet alleen een lokaal probleem dus, maar ook belangrijk voor de gezondheid van huisdieren.

Voor het verwijderen van tandplaque en tandsteen moeten dieren onder volledige verdoving gebracht worden. Met een ultrasoon apparaat wordt het tandsteen eraf getrild. Door deze trillingen wordt er warmte geproduceerd waardoor er continu moet gekoeld worden met water. Nadat alle tandsteen verwijderd is worden de tanden terug gepolijst met een speciale pasta zodat het oppervlak van de tanden weer mooi glad is. Hierdoor hechten bacteriën zich minder snel terug vast.
Indien nodig, worden slechte tanden getrokken. 

Het melkgebit van onze pups en kittens  begint te wisselen op de leeftijd van 4 maanden en is voltooid op 6 a 7 maanden. Bij onze kleinere hondenrassen zorgt dit soms voor problemen en blijven de melktanden staan ondanks de aanwezigheid van het volwassen gebit. Dan is het noodzakelijk om de persisterende melktanden te verwijderen.

Voeding


 Je kan terecht voor een volledig en op maat van je huisdier aangepast voedingsadvies. Enkel kwalitatieve en gezond verantwoorde voeding wordt bij ons aangeboden.

Onderhoudsvoeding: voeding waarbij de hond in perfecte gezondheid verkeert en een gezonde, complete voeding als onderhoud mag nemen.

Gespecialiseerde diergeneeskundige voeding: voeding waarbij de patiënt om één of andere reden (huidprobleem, nierfalen, gewrichtsproblemen, obesitas, tandverzorging,…) ondersteunende voeding nodig heeft!

In beide gevallen zoeken we steeds naar de beste en hoogst kwalitatieve voeding in het steeds wijzigende gamma. 

Afscheid van uw vriend


En plots komt daar het moeilijkste moment, het afscheid.

Soms moet je als eigenaar de moeilijke beslissing maken om uw dier te laten euthanaseren. Niet zo gemakkelijk.

Er zal geprobeerd worden om deze laatste fase zo soepel mogelijk te laten verlopen en volgens de wensen van het baasje.

Er zijn ook verschillende mogelijkheden qua crematie. Deze kunnen gezamenlijk besproken worden.

Advies


Heeft u vragen over de aankoop van een pup, kitten,... of bent u bezorgd over het gedrag van uw puberende hond?

Wenst u meer te weten over het krijgen van een nestje of over de identificatie van uw huisdier?

Bent u ongerust over uw oudere hond die minder goed recht staat of plots meer drinkt?

Bel gerust en maak een afspraak. Ik help jullie zo goed mogelijk verder